Русенски приют за бездомници остана без пари за храна

Причината е в свития с близо 63% бюджет

Студеното време в Русе накара много от бездомниците да потърсят помощ в Местния приют „Добрият самарянин” и той вече е препълнел. Проблем обаче е, че останаха без порции за обяд.

Причината е в свития с близо 63% бюджет. Заради драстично намалените средства за издръжка на бездомните, от началото на годината приютът ще може да плаща разходите си само за отопление, информира БНТ.

Салонът на приюта е празен, а гишето, на което до вчера се раздаваха порциите супа и второ за обяд е затворено. Сутринта 60-те бездомници настанени тук са получили чай и кифла. Следващата храна, която им се полага, ще вземат едва привечер.

С промяна на наредбите, направена от Социалното министерство, издръжката на приюта е намалена с 250 000 лева. До март тук ще се предлагат закуска и вечеря, защото са получили дарение. Следващите 3 месеца пари ще има от икономии от миналата година. За да решат проблема, част от бездомниците тук са записани да получават обяд и вечеря от “Социалния патронаж” към Община Русе. Това обаче са едва 10 човека. Други ще разчитат на пенсията си.

"Ако държавата не промени стандарта ще станем както центровете за временно настаняване, към които искат да ни приравнят и където не се предлага храна", обясни Мартин Николов - управител на приюта.

"Ако Социалното министерство не промени стандартите за издръжка, много от бездомните тук ще се върнат към старите си навици, да ровят в контейнерите за храна. Навици, от които в приюта се опитват да ги откъснат, като ги учат да работят", алармира Николов.