90% от болниците в страната нямат детски хирурзи

Липсва и материална база за извършване на сложни операции на деца

90% от болниците в страната нямат детски хирурзи – това показват данни на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Липсва и материална база за извършване на сложни операции на деца. В студиото на сутрешния блок “Денят започва” на БНТ професорите Владимир Пилософ и Огнян Бранков коментираха тревожната статистика.

В Многопроифилната болница в Благоевград има двама хабилитирани хирурзи. Те се наемат да оперират деца само в случай, че намесата е в компетенцията им и е неотложна. По-сложните случаи се изпращат в “Пирогов”. Двете болници имат сключен договор и децата от Благоевград се транспортират с линейка до столицата.

Само преди дни дете почина пред болницата в Разград. Момчето се нуждаеше от спешна операция, но поради липсата на детски хирург в болницата, бе пренасочено към Варна. Проблемът е и в Русе. Там детската хирургия е закрита преди няколко години.

Статистиката на практика означава, че 306 от общо 340 заведения за активно лечение са без детски хирурзи.

"Ние сме вероятно единствената столица в Европа, в която няма голяма детска болница, като под това се разбира събрани всички специалности, включително и детската хирургия в една къща, под един покрив. А това има и изключително голямо значение и за формирането на кадрите", обясни проф. Владимир Пилософ, председател на Българска педиатрична асоциация.

Според двамата професори недостигът на детски хирурзи е най-сериозен в Западна България. По думите им, дефицитът на тези специалисти е част от по-големия проблем с недостига на педиатри. Това остава и една от най-непопулярните специалности у нас.