Оставиха в ареста трима за притежание на наркотици

Виновните могат да получат присъди от 5 до 15 г. и глоба от 20 000 до 100 000 лв.

Трима души са в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, потвърдена от Варненския апелативен съд вчера. „Това са Никола, известен с прякора Гълъба, на 39 г., Светослав, на 36 г. и 50-годишният Мардирос“, съобщи на пресконференция днес прокурор Димитър Димов, цитиран от радио Шумен.

При акция, извършена на 23 декември следобед, в автомобил „Мерцедес”, шофиран от Никола, в който са пътували Светослав и още два души, са намерени три пакетчета с бяло вещество на бучки с общо тегло 300 грама и 308 сини таблетки, реагирали при полевия тест на амфетамин. По-късно в област Разград е спрян таксиметров автомобил „Шкода Октавия”, шофиран от Мардирос, който е извършил доставката на наркотика. След акцията са осъществени шест лични обиска и изземване на вещи, три претърсвания - на двата автомобила и жилището на Светослав на ул. „Спартак” в Шумен, както и един оглед на местопрестъпление - тайник в Индустриалната зона на Шумен, в който е имало пластмасов буркан с марихуана.
Срещу тримата задържани е повдигнато обвинение за придобиване и държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Ако бъдат признати за виновни Никола и Светослав, които са рецидивисти, могат да получат присъди от 5 до 15 г. и глоба от 20 000 до 100 000 лв., а Мардирос, който е осъждан, но вече реабилитиран - затвор от 2 до 8 години и глоба от 5000 лв. до 20 000 лв.