Оценяват най-доброто домашно вино в Асеновград

Животът

08-01-2015, 07:00

Снимка:

Община Асеновград

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Общината обяви конкурс и за най-вкусна станимашка сармичка и любовен стих

Наближава крайният срок за участие в конкурса на Община Асеновград за най-добро домашно вино, реколта 2014 г. Винени проби могат да се дават до 15 януари в 405 стая на администрацията.

Най-доброто домашно вино ще бъде определено от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки-София, Университет по хранителни технологии-Пловдив, Изпълнителна агенция по лозята и виното-София и „Винзавод” АД-Асеновград. Категориите са две-за бяло и червено вино, а наградният фонд включва 480 лв. и две 50-литрови бурета.

Както повелява традицията в Станимака, кулминацията на конкурса, а именно обявяване на победителите, ще се състои на 31 януари. Културната програма, съпътстваща винарията, ще бъде изпъстрена с много народна музика и веселие за всички присъстващи. Отново ще има шествие от винената чешма при храм „Света Богородица Благовещение”-Рибната, от която на този ден потича станимашки мавруд. За поредна година конкурсът за вино ще бъде допълнен от аромата на типичните миниатюрни асеновградски сармички и опияняващите стихове от Втори национален поетичен конкурс „Наздравица за любовта”. Припомняме, че на 30 януари ще бъде дадено началото на научния форум „Вино и културен туризъм”, който се организира от Център за култура и туризъм ТРАКЕЯ, с подкрепата на Община Асеновград, КЦМ 2000 Груп и Магистърска програма „Културен туризъм и културно проектиране” на ФИФ на ПУ „Паисий Хилендарски”. Той ще се проведе във винарска къща-ресторант „Клуб на Металурга”.