График по райони в София кога да се изхвърлят елхите

За всеки квартал има график. Събирането на едрогабаритни отпадъци става на 2-3 дни

Софиянци трябва да проверяват в интернет страниците на районните кметства в кой ден почистващите фирми събират едрогабаритни отпадъци и тогава да изхвърлят елхите до контейнерите, заяви шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева, съобщава "24 часа".

"Напоследък кварталните инспектори забелязват, че масово се изхвърлят елхи и те стоят по няколко дни до контейнерите за смет. Нека хората да проверяват кога е денят за техния район. За всеки квартал има график. Събирането на едрогабаритни отпадъци става на 2-3 дни", каза Георгиева.

В три столични района вече пилотно са изградени специални места за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци. Те са в кварталите "Симеоново", "Бояна" и "Горна баня". През тази година инспекторатът ще продължи да обособява места и в останалите квартали.

Фирмите, отговарящи за транспортирането на едрогабаритни отпадъци, возят елхите до инсталацията за преработка на зелени отпадъци. От тях след това се произвежда компост.

В Софийския зоопарк елхови клонки се дават само на козите и за разлика от този във Варна няма масирана кампания хората да си занесат коледните дръвчета там.