Ден на траур във Франция

Във Франция днес е ден на траур след ужаса в “Шарли Ебдо”

Националните флагове са свалени наполовина, а по обяд на много места в страната ще бъде запазена минута мълчание в памет на жертвите на терористичното нападение.
 
Атентатът срещу редакцията на френския сатиричен седмичник “Шарли Ебдо” предизвика вълна от възмущение по целия свят. Политически и религиозни лидери, и множество обществени личности осъдиха остро кървавото нападение.

Десетки хиляди души излязоха по улиците в различни градове на Франция в знак на солидарност с близките на загиналите от “Шарли Ебдо”. Те носеха плакати, гласящи “Аз съм Шарли” и “Не ме е страх”.

Демонстрации в знак на солидарност и на защита на свободата на словото бяха проведени снощи и в други европейски градове.

Още вчера атаката в сатиричния седмичник, при която загинаха 12 души, беше осъдена от международната общност, включително и от редица мюсюлмански държави. От атентата се разграничиха и всички религиозни лидери.

Папа Франциск заяви, че отнемането на човешки живот никога не е оправдано и добави, че животът и достойнството на всеки трябва да бъдат гарантирани. От името на представителите на всички вероизповедания във Франция – католици, протестанти, православни, юдеи, будисти и мюсюлмани, председателят на протестантската федерация осъди “отвратителното деяние” и изрази чувството на възмущение.

Очаква се по-късно днес лидерите на различните вероизповедания в страната да се съберат и да излязат с обща позиция.