Владислав Горанов: Банковата система и системата за гарантиране на влоговете работят (обновена)

Слуховете за сътресение на друга българска банка нямат нищо общо с реалността

Българската банкова система и системата за гарантиране на влоговете работи и може да бъде приведена в съответствие с европейските стандарти.

Това каза на брифинг в Министерството на финансите финансовият министър Владислав Горанов. На срещата присъства и председателят на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков и ръководителите на банките, обслужващи вложителите на КТБ при изплащането на гарантираните им влогове, предаде Агенция "Фокус".

„Радослав Миленков за нас е един професионалист, който разчитаме да създаде организация гарантирано, така че да няма сътресения в процеса на изплащане на гарантираните влогове.  Оценката на правителството е, че той успя да се справи”, заяви Горанов.

По думите му, самият факт, че досега нямаше много новини, свързани с процеса на изплащане на гарантираните влогове показва, че са си свършили всички добре работата.

„Слуховете за сътресение с друга българска банка обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност”, категоричен бе финансовият министър.

"Многократно сме коментирали, че странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата система. Разбира се, това, че са допуснати да се случат поставя под въпрос имунитета на финансовата система на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси, но уроците са прочетени", заяви Горанов.

По думите му, от лятото досега има натрупани много задачи, които както в централната банка, така и по отношение на законодателството трябва да бъдат подобрени, така че всякакви съмнение и поводи за спекулация да не са на дневен ред.

"В тясно сътрудничество с парламента ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност, в Закона за БНБ да бъдат премахнати на база на горчивия опит от дългото лято на безвремие по отношение на процесите в КТБ. Що касае въпросите, свързани с търговските сделки, които се извършват в момента аз разчитам и отправих подобен апел, че ВАС максимално бързо ще реши казуса в една или друга посока, така че да е ясно и да започне един процес на решаване на казуса с КТБ на принципна основа", каза още Владислав Горанов.