Мариан Бачев ще се вихри в "Лелята на Чарли" (снимки)

Пловдив Лайф

08-01-2015, 13:00

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Радосвета Петрова

Всичко от Автора

Мюзикълът ще се играе в края на месеца в ГДК

Актьорът Мариан Бачев продължава  вихрените си гастроли на сцените на оперните театри в България. След успешното му участие в мюзикъла Дон Кихот на Пловдивската опера, където го видяхме в образа на Санчо Панса, престои новото му превъплъщение в мюзикъла „Лелята на Чарли” на Оскар Фелцман, реализиран от Старозагорската опера.  Там на Бачев е поверена ролята на Лелята, сподели самия актьор с приятелите си в социалната мрежа.

Пловдивската публика има шанс да види спектакъла на 27 януари от 19 часа на сцената на Градския дом на културата "Борис Христов". Режисьор на мюзикъла е Николай Априлов, който също играе и в една от ролите. Хореографията е поверена на Боряна Сечанова, която този сезон активно работи и с екипа на Пловдивската опера.

Легендарният мюзикъл на Оскар Фелцман „Лелята на Чарли” е написан през 1973 год. с либрето по мотиви от едноименната шеметна английска комедия на Томас Брандън (Charley's Aunt 1892). Бляскавата и остроумна комедия на ситуациите, този класически „evergreen” фарс, е изграден виртуозно с познат от времето на Шекспир драматургичен похват – комедийния травестизъм. Преобличането на мъже в дамски костюми, изпълнявайки женски роли, превръща трудните и заплетени ситуации просто в една шега! Със всяка една промяна главният герой усеща все по-дълбоко женската природа, самият той започва да флиртува и да се държи като жена, което още повече усилва комедийния ефект.

През цялото действие на пиесата се усеща едно щастливо чувство за безпорядък и веселие. Прословутата реплика „Аз съм лелята на Чарли. От Бразилия, където има много ананаси, банани, лагуни и маймуни!” – отдавна е станала разговорна фраза, в различни варианти, без да се замисляме за произхода й.

Фарсът на Томас Брандън счупва всички исторически рекорди за пиеси от този жанр с 1 466 представления и последващи продукции по целия свят, след премиерата на оригинала в Лондон през 1892 год.

Популярният руски композитор Оскар Фелцман го превръща в мюзикъл през 1973 год. За съжаление руският „крал на лекия жанр” почина на 3 февруари 2013, на 92- годишна възраст (роден е на 18 февруари 1921 год. в Москва).

В България мюзикълът „ Лелята на Чарли” става много популярен, благодарение на изключителния комедиен талант и впечатляваща игра на големия български оперетен артист Видин Даскалов. Спектакълът е поставян три пъти на сцената на Музикалният театър „Стефан Македонски” в София. Първата постановка на този класически фарс в Старозагорска опера е била на 6 ноември 1990 год. с режисьор Константин Херман и диригент Красимир Къшев. Следващата премиера е през ноември 2008-а с режисьор Николай Априлов и диригент Людмил Горчев.

Спектакълът е прекрасна смесица от английски хумор, руска музика и за разкош – една леля от Бразилия. Джаз, латино и класика допълват сюжета и правят пиесата още по-забавна и приятна за гледане. „Всяко безумие има своята логика „ – е казал Шекспир и в това днес никой не се съмнява!