Организаторите на конкурса „Сладкопойна чучулига” искат финансова помощ от Община Бургас

Парите

08-01-2015, 12:37

Снимка:

globusnews

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Организаторите на конкурса „Сладкопойна чучулига” в Бургас отново я закъсаха с парите. Те имат нужда от средства за възраждането на конкурса, който от няколко години не се провежда именно заради липса на финанси. Председателят на сдружение „Сладкопойна чучулига” Боряна Пантелеева е изпратила писмо до Общинския съвет, с което моли за финансова помощ в размер на 31 300 лева, които са нужни за провеждането на конкурса.

Миналата година Общинският съвет отпусна сумата от 10 000 лева. С парите се проведе подборна комисия, с която се избраха девет нови български детски песни. Направени бяха студийни записи, изплатени са и хонорарите на 17 творци, работили по проекта.

Сдружение „Сладкопойна чучулига” спечели финансова подкрепа по програма за подпомагане на професионални творчески проекти в областта на музиката, съобщи topnovini.bg. Средствата са вложени в изработване на CD и обложка. Парите обаче не стигнаха за провеждането на концерт за представяне на песните.

„Ето защо моля в общинския бюджет за 2015 година да бъде предвидена целева субсидия в размер на 31 300 лева за възстановяването на съпътстващите го конкурси и прояви, и провеждането на Национален фестивал за детска песен „Сладкопойна чучулига” 2015”, пише Боряна Пантелеева в писмото си до Местния парламент.

Писмото на Пантелеева ще бъде разгледано идната седмица в комисиите по култура и бюджет на Общинския съвет. „Тогава ще видим какво може да се направи по отношение на финансирането на фестивала. Защото реално това е единственият фестивал за детска песен в страната ни и не е редно да го изгубим. Ще намерим компромисно решение”, коментира пред Topnovini.bg председателят на Комисията по култура Руслан Карагьозов.

В момента вървят обсъжданията на бюджета на Общината, но там средства за подпомагане на конкурса не са предвидени. През последните няколко години рязко намаляха общинските средства, с които се финансираше провеждането на „Сладкопойна чучулига”. „Появиха се някои неразбирателства. Проблемът е във формата на фестивала и изискванията, които касаят самото му провеждане. В последните години липсваше детското в него и затова намаляха средствата”, обясни Карагьозов.

Той повдигна въпроса за намиране на спонсори на фестивала. Проблемът е обаче, че фирмите нямат голям интерес към такъв тип фестивали. „Мисля, че ако отсега започнем да работим в тази посока, има шанс да се намерят спонсори и конкурсът да се приведе през лятото”, каза още шефът на културната комисия.

Боряна Пантелеева сподели пред Topnovini.bg, че спонсори се търсят постоянно, но интересът от тяхна страна е малък. Ръка на организаторите подават предимно техни познати и хора, запалени по конкурса. Става въпрос обаче за малки суми, които са крайно недостатъчни за провеждането му. Предимно спонсорите помагат с предметните награди.

Очаква се другата седмица да станат ясни деветте песни, избрани от журито. Те ще бъдат достъпни онлайн в сайта на конкурса, откъдето всеки ще може да си ги изтегли.

Паралелно с големия конкурс се провеждат и други два съпътстващи, които организаторите ще проведат със собствени сили и средства, каза още Пантелеева. Това са конкурсите за изпълнение и за рисунка. В конкурса за изпълнение участниците трябва да изпеят една песен от фонда на „Сладкопойна чучулига” и една по избор. В конкурса за рисунка младите таланти трябва да нарисуват картина по някоя от песните на „Сладкопойна чучулига”. Най-добрите получават награди.

Конкурсът „Сладкопойна чучулига” е създаден през 1980 година от почетните граждани на Бургас Иван Пантелеев и Милка Стоева. Ако тази година конкурсът се проведе, това ще бъде неговото юбилейно 30-то издание.