Казанлък отбеляза тържествено 137 години от Освобождението си

Деца и възрастни се поклониха пред паметта на героите и невинните жертви

Казанлък отбеляза днес 137 години от Освобождението си.
Тържеството по повод историческото събитие се състоя тази сутрин в двора на Девически манастир „Въведение Богородично“ пред Паметника на избитите от османските орди невинни жители на Казанлък по време на Руско-турската освободителна война.

Архийерейски наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. Директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов произнесе слово за историческите събития, донесли свободата на града.
Стихотворението „Българийо, на живи и на мъртви“ бе изпълнено от ученика Георги Стратиев от НЧ „Цвятко Радойнов ’1885“ – гр. Крън.

Цветя на признателност поднесоха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС- Казанлък Николай Златанов, народният представител от Казанлък в 43-то Народно събрание Нено Влайков, председателя на групата общински съветници от ПП ГЕРБ Радиана Стефанова, представители на парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, ученици от ОУ „Паисий Хилендарски“ и ПГ по лека промишленост и туризъм и представители на колектива на ОДЗ „Звънче“, родолюбиви граждани.

Утре, 9 януари, казанлъчани и жителите на Шипка и Шейново ще отбележат 137 години от епичните боеве край двете селища в хода на Руско-турската Освободителна война. В 10:30 часа в с. Шейново пред Паметника на Победата ще се състои тържествено честване на забележителната дата, а честването в град Шипка ще бъде от 11:30 часа в храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир.

На 13 януари 2015 г. се навършват 137 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско–турската освободителна война 1877 – 1878 г.

По повод това паметно събитие на 13 януари /вторник/ от 8.30 ч. в Храм „Света Богородица" ще бъде отслужена заупокойна света литургия от храмовото свещеничество, съобщава пресцентърът на Община Стара Загора.