ЕП изрази съпричастност към жертвите на трагедията във Франция

Атентатът в Париж е предизвикателство към основната ни ценност –свободата, заяви Мария Габриел

Всички евродепутати изразихме днес с едноминутно мълчание в Европейския парламент нашата солидарност с френските граждани, френските власти и жертвите на терористичния акт срещу редакцията на френското издание „Шарли Ебдо“. За нас беше важно да осъдим по един категоричен начин този варварски акт и да бъдем солидарни с всички французи и всички защитници на свободата на словото. Това каза за Bulgariautre евродепутатът от ЕНП Мария Габриел.

За нас е важно също да запазим хладнокръвие и да не стигаме до екстремности. За всички ни е ясно, че този атентат е предизвикателство към основната ни ценност –свободата. Свободата на изразяване, свободата на мисълта, свободата да вярваш или не вярваш. И точно заради това всички трябва да бъдем хладнокръвни в последващите ни действия. Не бива да се допуска омраза срещу граждани. Много е важно да окажем цялата си подкрепа на жертвите и техните близки и подкрепа за френските власти, които оттук нататък, съобразявайки се с правовата държава, ще изпълнят дълга си за правосъдие, а именно да се направи всичко необходимо да се идентифицират и задържат авторите на това престъпление, допълни евродепутатът.

Мария Габриел каза още, че съвсем спонтанно стотици хора в Брюксел изразяват съпричастността си към трагедията.

Както френският президент призова в обръщението си към нацията-  на територията на цяла Франция, но и на територията на много други страни хората изразяват солидарността си с всички тези, които всъщност са защитници на нашите основни свободи. Ние много ясно заявяваме, че такъв тип предизвикателства, такъв тип варварски актове със сигурност затвърждават позицията ни и силата ни да отстояваме основните си ценности. В този момент е много важно, че целият ЕС, не само Франция, не само ЕП, институциите в Брюксел са обединени в борбата си срещу тероризма, подчерта Мария Габриел.

От името на френската делегация в ЕНП има отправена молба- въпросът за тероризма да бъде обсъден на предстоящата в Страсбург пленарна сесия на ЕП. Имаме и официално съобщение от Федерика Могерини – върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и зам.- председател на Европейската комисия за това, че темата за борбата срещу тероризма ще бъде в дневния ред на следващия  Съвет на министрите, който ще се проведе на 19 януари.
Следващата седмица в Страсбург още в началото на пленарната сесия на ЕП ще отбележим солидарността си към Франция и очаквам да има дебат за тероризма и мерките срещу него, посочи Габриел.