Магистрати искат оставката на ръководството на СГС

Това стана след като 13 съдии се оплакаха от начина, по който се управлява Софийският градски съд

Висшият съдебен съвет ще проверява ръководството на Софийския градски съд, стана ясно след като днес кадровиците изслушаха 13 съдии, които се оплакаха от нелепия по думите им начин, по който се управлява СГС. Те заявиха, че се срамуват да кажат къде работят, пише Нова телевизия.

Още в края на миналата година те изпратиха до ВСС писмо, в което поискаха отстраняване на Владимира Янева и нейните заместници заради компрометирането на системата за случайно разпределение на делата.

Съдиите се оплакаха от нездравословен натиск от страна на ръководството и бяха категорични, че независимо какво покаже проверката на ВСС, те искат оставка на ръководството на СГС.

След съдиите кадровиците на Темида изслушват адвокати от Софийската колегия, които упрекнаха ръководството на СГС в корупция.

"Мои клиенти ме питат, ти познаваш ли Богдана Желявска, така ставали нещата. Не я познавам, не ми е работа да я познавам", описа ситуацията адвокат Велислав Величков. Той бе категоричен, че системата за случайно разпределение на делата не е случайна и в нея се намесва човешки фактор, който разпределя кое дело от кой точно съдия да се гледа.