Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” за втори път спря за кратко

Общество

08-01-2015, 15:51

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Генераторът на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” е изключил за няколко часа тази нощ

Мощността на блока временно е била намалена до 40 на сто от номиналната

За втори път от началото на годината шести блок на АЕЦ „Козлодуй” бе изключен за кратко от енергийната система на страната. В сряда вечерта спряла да работи една от двете помпи, захранваща с охлаждаща вода парогенераторите.

Мощността на блока временно е била намалена до 40 на сто от номиналната, след което са извършени необходимите проверки и анализи на състоянието на съоръженията, съобщиха от пресслужбата на централата, цитирана от 24 часа.

Установено било, че причина за изключването на помпата е намаляване на разхода на охлаждащата вода.

След възстановяването на нормалния разход на охлаждаща вода, 2 часа по-късно помпата е включена в работа. Днес по обяд шести енергоблок отново достигна максималната си мощност, с каквато работи и пети блок.

В неделя шести блок бе изключен за 7 часа от енергийната система на страната заради проблем с електрозахранващата система в турбинната зала. Тогава шефът на АЕЦ „Козлодуй” каза, че автоматичната система подала фалшив сигнал и това довело до изключването на блока. Този път според Ангелов проблема не бил в оборудването, а наносни боклуци, навлезли в охлаждащия канал от Дунав.

Боклуците запушили филтриращите водата решетки и предизвикали спадане в нивото й. Дежурен екип спешно почистил канала, проверено и тествано било цялото оборудване за подаването на охлаждащата турбините вода.