Германски министър защити мюсюлманите след атентата в Париж

Според Хайко Маас това е било атака срещу исляма

Германският правосъден министър Хайко Маас защити германските мюсюлмани днес, като каза, че те нямат нищо общо с насилие като вчерашните убийства в редакцията на „Шарли Ебдо” в Париж, предаде БТВ, цитирайки ДПА.

„Това беше атака срещу исляма. Огромното мнозинство от мюсюлманите в Германия я смятат за предателство към тяхната вяра и заявяват това гръмко и публично”, каза Маас на пресконференция в Берлин.

Няколко часа по-рано проучване показа, че германските мюсюлмани като цяло са по-толерантни и продемократично настроени, докато мнозинството от германците не са наясно с тяхната лоялност и ги смятат за опасни неприобщени хора.

Маас говори след 10 седмици на демонстрации на движението ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада) - дясна групировка, която се очаква да се възползва от терористичния атентат в Париж още на следващия си митинг в източногерманския град Дрезден.

„Местните тук, в Германия, трябва да разберат, че (убийствата в Париж) бяха дело на екстремисти, които нямат нищо общо с исляма. Екстремисти съществуват във всяко общество”, каза Маас, като добави, че той и вътрешният министър се опитват да избегнат „война на културите” в Германия.

Малко преди неговото изказване двама лидери на новата дясна партия „Алтернатива за Германия” (АфД) изразиха подкрепа за ПЕГИДА, която вижда в ислямския тероризъм причина да се сложи спирачка пред имиграцията.