Създадоха Сливенски буквар

Помагалото се разпространява сред училищата в общината

Буквар със забележителности и културно-исторически обекти в регион Сливен с буквите от българската азбука е изработен от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община Сливен. Това съобщи на пресконференция днес Лилия Радева от Местната комисия.
Идеята е при провеждането на Час на класа да се припомни и покаже на учениците, техните учители и семействата им, места на територията на региона, които си заслужават да бъдат посетени и имат своята историческа стойност. Една от основните цели е да пробуди в децата гордост от мястото където са родени и растат. Част от обектите, намерили място в буквара са личности и места прославящи Сливен-Часовниковата кула, църквите, библиотеките, музеите, крепостта Туида, Змеевите дупки и други. Към изданието има и карта, указваща къде се намират тези забележителности. Има и специално разработено мобилно приложение – http://tourism.hostsliven.net . Картата ще бъде разпространена и в хотелите и туроператорските фирми в града. Тираж на буквара-200 бр., а картата 1 000 бр.
Средствата за изработката на буквара и картата са от държавно делегирания бюджет на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община Сливен. Около 1 000 лв. са изразходвани за създаването им.
При набирането на информацията на Местната комисия е оказано съдействие от страна на отдел „Икономическо развитие” в община Сливен.