Банкоматите замръзват!

Минусовите температури ни оставят без пари

Канският студ може да доведе до замръзване на банкоматите. Мариана Великова, която ръководи картовия отдел в голяма банки, обясни, че при температури от -10 градуса е възможно част от модулите на устройствата да замръзнат, заради което ползвателите им да останат без пари, пише "Всеки ден".

Възможно е при грешно въведен ПИН код банкоматът да блокира, а от там картата да остане в него. Великова е категорична, че често при ремонти и зареждане на банкомати може да се стигне до недобро уплътвянане на устройството, което от своя страна да доведе до измръзване, предаде БНР.

„Това, на което обръщаме внимание на нашите клиенти, е, че при мразовито време, когато бързаме да изтеглим пари от банкомата и се изнервяме от чакането на опашка, голяма е вероятността да допуснем неволна грешка при въвеждане на ПИН кода, което може да доведе до блокиране на картата или до задържане на устройството", заяви тя.

За да избегнем подобна неприятна ситуация е най-разумно да използваме картите си за плащане на ПОС терминал, съветва Великова. И все пак, ако банкоматът ни задържи картата или блокира докато теглим пари, трябва веднага да се обадим в банката, за да отстранят проблема.