Единство срещу тероризма в Париж

Десетки хиляди души, десетки хиляди цветя, десетки хиляди свещи – всички те в центъра на Париж, за да покажат единство срещу тероризма

В Париж и други френски градове продължават шествията в подкрепа на убитите журналисти и полицаи, съобщава БНТ. В инициативата се включват все повече хора. Снощи беше угасено осветлението на Айфеловата кула, а днес френски отбор ще играе с фланелки с логото на инициативата “Аз съм Шарли”.

Десетки хиляди души, десетки хиляди цветя, десетки хиляди свещи – всички те в центъра на Париж, за да покажат единство срещу тероризма и да заяват, че не се страхуват:

"Вижте, ние сме против това, което се случва. Това е криминален акт, от който сме шокирани. Така смятат, всички…. Извинявайте, просто не мога да намеря думи… Съжалявам, просто не мога да изразя това, което чувствам."

"Дали се страхувам? Не. Не. Не. Вижте – много сме. Не. Аз съм сигурна, че тези хора са болни. Нямам друго обяснение. Да кажем, че са варвари – не са. Те са просто болни. Във всяко общество има болни. Сега живеем в такова време, че болните могат да си купят оръжие да правят каквото искат."

Кампанията за солидарност и за даване отпор на тероризма се разраства.

Подкрепата за каузата на журналистите и за свободата на словото във Франция е видима дори по рекламните пана в града.

На голяма бизнес сграда в Париж беше прожектирана със светлина карикатура на един от убитите карикатуристи.

Надписът “Аз съм Шарли” се появи по витрините на много магазини, по автомобили, в интернет беше показано как той се появява и по пана край магистралите, на входовете на големи търговски центрове. Днес футболистите от отбора на Нанси ще играя с фланелки с този надпис. Нападателят Юсуф Хаджи, който също е мюсюлманин, обяви в Туитър, че заклеймява случилото се.

С такова послание дойдоха на Площада на Републиката всички:

"Този надпис показва, че всички сме загрижени от нападението срещу свободата. За мен това е така, аз искам да има свобода на пресата. Ето защо всички сме загрижени. Смятам, че просто Шарли, както и полицаите, които бяха убити бяха символ на свободата, която беше атакувана. Всички сме загрижени."

"Този надпис означава, че подкрепям единството. Ние сме против това, което се случва, срещу убийството на всички хора от “Шарли Ебдо”. Чувстваме това като атака срещу самите нас."

Големите десни и леви партии във Франция, както и големите синдикати организират в неделя т.нар. “републикански марш”, който трябва да покаже единството на нацията. В събитието обаче не е поканена крайнодясната националистическа партия на Марин Льо Пен Национален Фронт.

Докато политиците отново започват да се делят, макар че трябва да покажат единство, приятели и роднини на убитите журналисти продължават да носят цветя до редакцията и да не вярват, че кошмарът се е случил.