Великобритания и Германия не изключват нови атентати

Има данни, че групировка, свързана с "Ал Кайда" в Сирия, подготвя нови атентати в Европа

Докато местни клонове на "Ал Кайда" в Близкия изток и Африка, както и "Ислямска държава" поздравяват тримата терористи от Париж заради това, че "са отмъстили за обидата срещу пророка Мохамед и исляма" и обещават, че "това са първите капки кръв", то редица европейски държави вече повишиха нивото на тревога и предупредиха за подготвяни нови кървави актове.

Директорът на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър заяви, че има данни, че групировка, свързана с "Ал Кайда" в Сирия подготвя нови атентати в Европа.

Той предупреди, че ако три подготвяни атаки в последните месеци са се провалили, то опасността от успех на нов подобен замисъл съществува.

Според него, вероятни извършители ще са британски по произход джихадисти и ветерани, завърнали се от войната в Сирия.

Те са много опитни в подобни атаки, отвличания, терор, заяви той.

По данни на МИ5, британските ислямисти в Сирия са около 600 души, повече от оповестените по-рано 500 души.

Вчера бе съобщено, че властите във Великобритания вземат мерки по засилване сигурността на граници, пристанища и влакове.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че не изключва терористични атаки на територията на страната.

Според него би било погрешно да се изключи такава възможност.

"Правим, каквото можем", увери той като признава, че случилото се в Париж трудно може да бъде спряно, тъй като е професионално извършено. Почеркът му съвпада с този на "Ал Кайда", каза той.

На 11 януари той ще се срещне с френския си колега Бернар Казньов и двамата ще обсъдят мерките срещу тероризма.

В медиите се появи отново публикуваният през 2013 година списък с основни врагове и мишени на "Ал Кайда". В него вече са зачертани с голям червен знак X като "елиминирани" имената на Стефан Шарбоние - Шарб, главен редактор на изданието "Шарли Ебдо", който бе сред жертвите на клането в сряда.

В списъка са датският художник Курт Вестергаард, който стана известен с карикатурите си на пророка Мохамед, холандският крайнодесен политик Герт Вилдерс, британският писател от индийски произход Салман Рушди и други.

Междувременно френските власти продължават издирването на двамата братя Куаши, които са заподозрени като извършители на нападението срещу изданието. То продължи цялата нощ, но бе прекратено за кратко.

Последно стана ясно, че в северната част на Франция са ограбили бензиностанция. Чули са се изсттели. Полицията по-късно откри изоставната им кола.

Двамата са стари познайници не са само на френските, но и на американските власти. Мъжете са включени в спсъка на САЩ с подозрителни лица, които имат забрана за пътуване.