„Сивият" хляб струва 1,2 млрд.

Нередовни фирми печелят обществени поръчки

На година 1,2 млрд. лева потъват в сивия сектор на хлебопроизводството. Процентът на незаконната дейност в бранша не може да се изчисли, а и никой не го изследва. Той е удобен и се отчита някъде. Това коментира Марияна Кукушева, председател на Управителния съвет на Браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите. Тя представи данни, според които годишно този сектор гълта 1,2 млрд. лв., пише "Всеки ден".

В момента стойността на хляба е пазарна и няма как да бъде въведена минимална защитна за храна, чието производство не се субсидира от държавата.

Пред Би Ти Ви Кукушева обясни, че държавата трябва да влезе в правомощията и да започне да контролира качеството на хляба.

От своя страна Петър Иванов, председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област, коментира, че 70% от местното производство е в сивия сектор. Той добави, че 9 от всеки 10 фирмите в региона са фалирали. Като една от причините за това беше посочен фактът, че хлябът се карал от други общини и след това се превозвал до магазините в Благоевградско с необозначени камиони.

Иванов, който е и производител, обясни, че стандарен хляб, който излиза от неговата фурна, е с тегло 700 гр. и производствена цена от 0,83 лв. Той беше категоричен, че няма как да има насъщен за 0,09 лв., както и за 0,60 лв. Това представлявало сив сектор. Освен това вложените суровини със сигурност били некачествени.

Сивият сектор се е настанил удобно в обществените поръчки. Доставките на храни в детските градини, затворите и домовете за стари хора се печелят от фирми, които нямат регистрация по Закона за храните, обясни Марияна Кукушева.