Духалките надуват с 80 лева сметката за ток

Внимавайте, тези печки ни излизат много солено, предупреждават експерти

Духалките, които се ползват масово да помагат на студеното парно, яко надуват сметките за ток, разкриха експерти от електроразпределителните дружества, пише "Всеки ден". Така популярните напоследък печки ни топлят, но на края на месеца ни излиза солено.

Духалка от този тип, която е един от най-разпространените отоплителни уреди, увеличава месечната ни сметка за ток с около 80 лева. Заради ниските температури консумацията на ток в цяла България се е увеличила значително. От електродружествата съветват хората, които остават по-дълго време вкъщи, да ползват уреди с по-висок енергиен клас.

Най-евтиното отопление си остава парното, смятат експерти. Като към използването на неефективни енергийно уреди се добави и увеличената цена на тока, при това на два пъти през 2014 г., както и по-ниските температури, от компаниите смятат, че хората могат да очакват по-високи сметки за ток през зимните месеци.

Според експерти от бранша най-добре е да направите добра изолация на дома си, така ще спестите доста пари, а и ще задържите топлината вътре.