Deja vu! ДАНС разследва кмета на Стамболийски за злоупотреба с власт

Сигналът е подаден до агенцията от независим общински съветник

ДАНС проверява кмета на община Стамболийски за злоупотреба с власт. Това се изясни днес след вчерашното изненадващо нахлуване на дансаджий в общината, както ПловдивУтре вече писа.

Сигналът за проверката е подаден от Атанас Мавродиев, независим общински съветник, призна самия той пред медиите. До момента няма арести, а само иззета документация.

Служители на ДАНС проверяват обществени поръчки за доставка на храни за учебни заведения в община Стамболийски, както и създаването на Музея на сътворението в Ново село.

Проверява се детайлно документацията за спечелването на обществена поръчка за доставка на храни за 8 училища, 7 детски градини, болница и социален патронаж в общината на стойност 1 060 000 лв. Подозрителното е, че години наред все една и съща фирма – „Братя Неделеви“, печели поръчката. Собственик на фирмата е първият братовчед на кмета Иван Атанасов Петър Неделев, уточни общинският съветник Мавродиев. Той разказа още каза, че е внесъл сигнал в прокуратурата в края на миналата година по повод динозавърския атракцион в Ново село, станал популярен с импозантното име „Музей на сътворението”.

Според признанието на селския кмет Тодор Атанасов строежът няма никакви документи и разрешителни. Атракционът е незаконен, изграден е в местността „Бесепара” която е защитена зона от НАТУРА 2000, каза още Мавродиев.

Самата местност е била столицата на тракийското племе беси. Освен прокуратурата и ДАНС, за незаконния строеж са уведомени и екологични организации - Зелени Балкани, РИОСВ, РДНСК.

Общинският съветник е изпращал и други сигнали срещу кмета Иван Атанасов, отново за злоупотреба със служебно положение. От началото на третия мандат на кмета текат сигнали за разпродажба на имоти за над 3 милиона лева, каза Атанас Мавродиев. От Районна прокуратура в Пловдив потвърдиха, че в края на декември 2014 година е внесен сигнал при тях. Това съобщи Атанас Илиев, говорител на прокуратурата. Възложено е извършването на предварителна проверка по случая.

За момента кметът на Стамболийски Иван Атанасов не отговаря на позвънявания. Брат му – кметът на Ново село Тодор Атанасов пък заяви, че ще може да коментира ситуацията, след като приключи документалната проверка.