174 деца в Пловдив и областта са били жертви на престъпления

Крими

09-01-2015, 14:40

Снимка:

nmd.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Цифрите са за отминалата 2014-та година

174 деца са станали жертви на престъпления през миналата година в Пловдив и областта, сочат даннните от 13-те полицейски управления, обяви пред Дарик инспекторът от Детска педагогическа стая към Четърто РУП.

Агресията и насилието сред малолетните и непълнолетните ученици най-често са под формата на кражби и грабежи. За 2014-та са регистрирани 10 случая на физически наранявания с телесни повреди - побои и хулиганство, включително и при футболни фенове.

При противообществените прояви, свързани с деца в район „Централен“, има доста приходящи от другите райони на града и съседните населени места. Превантивната дейност на срещу агресията включва различни дейности по програмата „Работа на полицията в училищата“.

По данни на Регионалния инспекторат по образование за повече от 200 училища в Пловдивско на този етап има назначени 75 педагогически съветници и 9 училищни психолози. Назначаването на такива кадри се стимулира и при диференцираното оценяване на директорите се прибавят точки за учебните заведения, които разполагат с такива специалисти, каза шефът на образователния инспекторат Иванка Киркова.

Тя заяви, че е е важно не само директори и учители, но и родители и ученици, също да осъзнаят необходимостта от работата на педагози и психолози в училищата. „Не трябва да си заряваме главата в пясъка и да бягаме от наболелия проблем с агресията“, каза Киркова.

Агресията при учениците в началния курс на обучение е предимно физическа и се изразява в удари, ритане, бутане, блъскане и дори хапане, каза педагогическият съветник в ОУ „Димитър Талев“ Йорданка Димитрова, като уточни, че има случаи на счупени пръсти, контузии и охлузвания.

Вербалната агресия под формата на обиди, нецензурни думи е по-характерна за гимназистите и напоследък все по-често се проявава и в социалните мрежи, отбеляза съветникът в Езикова гимназия „Иван Вазов“ Людмила Иванова. Тя отбеляза, че скъпите телефони на децата също стават повод за проява на агресия сред учениците.