Пловдивският театър – отличник по продажба на билети през 2014 г. (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

09-01-2015, 16:14

Снимка:

Николай Бекярски

Автор:

Радосвета Петрова

Всичко от Автора

Годината за Драмата започва с премиерата на "Антихрист" по Емилиян Станев

Повече от обещаващо започва Новата година за екипа на Пловдивския драматичен театър. На 15 януари предстои първата за календарната година премиера на "Антихрист" по Емилиян Станев на дебютантката Анастасия Събева.  Младата режисьорка е завършила НАТФИЗ през миналата година и това е първият й опит на професионална сцена.

"Антихрист" е част от проекта за възстановяване на  големи спектакли, свързани със 134-годишната история на театъра по идея на директора Кръстю Кръстев и драматурга на Драмата Александър Секулов. Предишният спектакъл "Антихрист" в театъра  беше постановка на Иван Добчев през далечната 1979 година.  По-възрастната и изкушена от театъра публика още помни Добчевата трактовка по Емилиян Станев.  Интересно ще бъде да се проследи възприемането на класическия текст от по-младата публика днес през погледа на млада режисьорка, връстница на демократичните промени в България.

Ремонтът на сградата е основният проблем, който предстои да решава театъра тази година. До дни се очаква да стане ясна датата за  старта на ремонта на изгорялата голяма сцена, за която министърът на културата Вежди Рашидов обеща необходимите 4 180 000 лева.

Вече са ясни и финансовите резултати за отминалата 2014 г. Пловдивският драматичен театър  е на първо място в страната с най-много приходи от продадени билети - 1 511 739 лева и 36 стотинки, съобщи пред радио Пловдив директорът на  театъра Кръстю Кръстев.