500 кукерчета от 5 000 бабугери дефилират в Симитли

С медал за приемственост на кукерската традиция и сурвакарството ще бъдат окичени всички деца, участници във фестивала

Дефилето стартира още в 9.30 часа сутринта днес. Всяка група ще има по 15 минути дефиле. За да стигне денят за всички. Тази година фестивалът е с нов рекорд по масовост. Ще дефилират общи 31 групи, като организаторите са в готовност да посрещнат и кукери мераклии от страната, обадили се в последния момент. Изненадата тази година са гайдарите от уникалния родопски оркестър "100 Кабагайди", пише simitli.info. Гайди ще заглушат шума от чанове на кукерите точно по обяд, когато ще бъде и приветствието на кмета на община Симитли Апостол Апостолов към участниците и гостите на фестивала.

Пъстрото кукерско дефиле се провежда в Симитли вече повече от десетилетие. Основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините е общинският кмет Апостолов, сочен за най-верният приятел на кукерите.

12-то издание на маскарада „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще бъде открито от сурвакарска дружина „Бабугери” от петричкото село Коларово. По предварителен разчет във времето дефилето, което ще сътворят 31 групи участници, ще приключи до 17.30 часа, като за поредна година на финала са кукерите- моряци от „Козият рог” от град Бургас.

Награждаването е в 17.30 часа. През целия ден пъстротата, автентичността, иновативността, артистичността, оригиналността, майсторлъка на маските и тежестта на долгокосместите костюми ще наблюдава компетентно жури, съставено от хореографи, етнолози, фолклористи.

Поощрителна награда – почетният знак на фестивала и парична награда и тази година ще има за всяка група, участник в „Симитлия – Древната земя на кукерите”.

За първи път организаторите са осигурили медали за всички деца, закърмени с любов към българските дух и традиции. С медал на фестивала ще бъде окичено всяко дете, участник в дефилето, независимо дали с долгокосмест кукерски костюм или народна носия. По предварителни очаквания, около 500 са децата, които ще дефилират на стадиона в Симитли от общо около 5 000 кукери, участници в 31 групи.

Регламентът за оценка на участниците остава непроменен. Елементите, които ще се оценяват от журито са представяне на моменти от обредна традиция; представяне на красотата и спецификата на кукерската маска и костюм; артистичност на изпълнението; оргиналност на представянето на групата.