Вестниците в събота, 10 януари

Най-доброто от печата

10-01-2015, 06:54

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Плащаме с ПИК данъка за колата и доходите


„Стандарт"
По интернет освен да подаваме годишните си данъчни декларации за доходите, ще плащаме налозите за жилището и колата, дори ще може да сменим адресната си регистрация. Всичко това ще става с Персоналния идентификационен код (ПИК), който се дава от Националната агенция за приходи. ПИК може да се вземе безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес, но след като веднъж се получи, ще служи за идентификация на гражданите при общуване по интернет с цялата държавна и общинска администрация. Предстои разработването и внедряването на виртуални ПОС терминали, за да могат гражданите да внасят данъците си все по-лесно, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Целта е плащането на налози по интернет да се внедри максимално бързо във всички общини, така че да може да се използва от хората още при внасяне на данъците за жилищата и колите за настоящата година.


Купувайте BG акции и имоти. Ръст минимум 4-5%
„24 часа"
Цените на Bg акциите, и имотите имат потенциал за растеж от минимум 4-5% през тази година, твърдят анализатори.
Това повишаване на стойността заедно с нарастването на доходността на тези активи може да се окаже добър избор за всички, които си получиха парите от КТБ и в момента се чудят какво да ги правят.
Инвестициите ще са алтернатива и за недоволните от понижаващите се лихвени проценти по банковите депозити.


Трима чиновници в „Лозенец" окрали 5,1 млн. лв. от данъци
„Труд"
Трима служители на община Лозенец в София са успели да отклонят 5,1 млн. лв. от събраните местни данъци и такси за период от четири години. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).
Далаверата първо беше разкрита в началото на 2013 г. от инспектората на Столична община. Тогава общинарите хванаха, че тяхната служителка Елена Евтимова е успяла да отклони към собствените си сметки над 600 хил. лева.


Бензин и дизел се изравниха при 1,99 лв. за литър
„Монитор"
Цените на най-масовия бензин и дизела вчера се изравниха на нива от 1,99 лева на литър. Спадът в цените на горивата е рекорден, като само за последните осем дни бензинът А-95 е поевтинял с близо 10 на сто. Намалението на цената на дизела, който в първите дни на тази година се продаваше за 2,12 лева за литър, е с 6 на сто.
Последното поевтиняване на горивата беше преди седмица до цени от 2,10 лв. лева за литър за най-масовия бензин и 2,06 лв. за нафтата. През лятото пък цените им бяха съответно 2,60 лв. и 2,55 лв.


Почистващите фирми в София са глобени със 700 хил. лв.
„Сега"
Столичната община е наложила глоби в размер на 700 хил. лв. на фирмите, които трябва да чистят снега и леда. Санкциите са за периода от Коледа до вчера, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Едната глоба е за фирмата, която е отговорна за района на Витоша, където през празниците два автобуса с деца бяха блокирани по планинския път. Другите глоби са заради непочистени улици и тротоари.


Спират 38 влака, 10 са с орязан маршрут
„Дума"
От понеделник БДЖ спира 38 пътнически влака и отменя част от маршрутите на 10. Едва вчера превозвачът огласи официално кои влакове ще бъдат спрени и ограничени. Най-много потърпевши са в района на Карлово, Горна Оряховица, Стара Загора и Габрово. Само по маршрута Габрово - Царева ливада се прекратява движението на 10 влака. С различни маршрути от и до Горна Оряховица спира движението на 6 влака. Другата засегната дестинация е Карлово. С различни маршрути от и до града спират да се движат 8 влака.