Продават стари сръбски динари, вместо евро

Нов вид измама на мошениците в Силистра

Силистренските мошеници измислиха нова схема за измама – пробутват стари сръбски динари, вместо евро, алармира медиите един от потърпевшите – 68-годишен пенсионер, пише paralel44.com.
Минавайки наскоро покрай местния клон на ОББ, до възрастният мъж се доближил навъртащ се там млад човек, който му препречил пътя с думите: „Ти не си ли бащата на К.?” и назовал името на сина му. След това добавил, че двамата имали уговорка да му продаде 100 евро и поискал от него парите с обяснението, че му трябват спешно, защото щял да тръгва за София. В отговор възрастният мъж му казал да се разбере със сина му, при което оня извадил телефона си, набрал някакъв номер, дръпнал се малко встрани и имитирал съответния разговор.
„Чух само следните реплики, произнесени от непознатия доста силно и фамилиарно: „К., здравей, как си? Честита Нова година! Току-що срещнах баща ти, нося 100-те евро, окей, ще ги дам на него”. Всичко това ме убеди, че въпросният тип наистина има подобна уговорка със сина ми, още повече, че за мой лош късмет носех в себе си 160 лева, остатък от пенсията. Заявих, че разполагам само с тази сума, а той чевръсто измъкна една зеленикава банкнота, върху която, както видях, беше изписана цифрата „100”. Напъха ми я в ръцете, грабна парите, които като насън извадих от джоба си и му наброих, и изчезна сред тълпата. Едва тогава погледнах отблизо банкнотата и изтръпнах, щом установих, че това не са евро, а сръбски динари. Влязох в близкото обменно бюро и ги показах на служителя, който ме довърши, като каза, че отгоре на всичко са стари, излезли от употреба. От дома си звъннах и на сина си, но късно – оказа се, че не е имал никакви уговорки за покупка на валута и че изобщо няма представа за какво става дума. Нарече ме наивник и с право, след като допуснах по такъв баламски начин да изгоря със 160 лева”, сподели ужиленият силистренец.
Измаменият мъж стигнал и до извода, че мошениците със сигурност имат разузнаване, щом познават и него, и сина му. Тоест действат организирано, събирайки нужната им информация, преди да влязат в акция и да направят удара. Лошото е, че не успял да запомни отличителните белези на тариката, от чиято глава, напъхана в капишон и увита в шал, се виждали само носът и очите му, зеа да алармира полицията.