Род Стюард навършва 70 години

Животът

10-01-2015, 16:30

Снимка:

rodstewart.com

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ален Делон на 79 - Галерия

Днес Род Стюард навършва 70 години. Изглежда, че от поколението рокаджии на 70-те, той е един от малкото, които не слизат от сцената.

Род е роден в Северен Лондон в семейство на шотландски водопроводчик. От малък започва да свири на хармоника, но в училище става капитан на футболния отбор и на 15 г. прекъсва образованието си. Насърчаван е от баща си да се занимава професионално с футбол. Така през 1960 г. се явява на проби в отбора “Брентфърд”, който тогава е в трета английска дивизия. За щастие не го вземат, защото щеше да е голяма загуба за рока.

“Животът на музиканта е по-лесен, защото мога да се напивам и да правя музика, което не става, ако играеш футбол. Избрах музиката... Всъщност да пея и играя футбол, са единствените неща, които умея”, споделя музикантът.

Пробивът за Род Стюард идва с третия му албум през 1971 г. и хита Maggie May, в който разказва как 16-годишен изгубил девствеността си по време на джаз фестивал.

Преди година и половина, точно когато музикалните критици на Острова го бяха отписали, Род Стюарт се върна с гръм и трясък на върха на британските музикални класации. Новият му албум Time отново го направи номер едно, което не се беше случвало от 34 г.

Той включва лични композиции, а не кавъри, каквито предимно правеше 68-годишният музикант през последните две десетилетия.

Песните в него са вдъхновени най-вече от жените в живота му, които не са никак малко. Род Стюарт има общо 8 деца от пет жени, като само с три от тях е бил в официален брак. При раждането на последния си син преди две години се пошегува, че спира да прави деца, защото, ако продължи, ще трябва да изнася концерти, докато навърши 90 г., за да може да ги отгледа.

Time се смята за продължение на автобиографията на Род Стюарт, която бе пусната няколко месеца преди албума. Тя бе обявена за рок биография на десетилетието заради шокиращата откровеност на музиканта и обезоръжаващо закачливото остроумие.

След издаването му, Род Стюард тръгна на турне в Европа, САЩ и Канада. Макар корицата на Time да показва как Род Стюарт се отдалечава по самотен плаж с китара в ръка, албумът е по-скоро заявка за неговото шумно завръщане пред феновете.