Студът може да помага за отслабване

Велико Търново Лайф

10-01-2015, 18:56

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бадемите топели бирено коремче и паласки

Зъзненето може да стопи част от излишни ни мазнини и дори килограми, съобщи "Дейли експрес". Студът може да помогне за отслабване, превръщайки "лошите" мазнини в "добри", сочат резултатите от американско изследване, публикувано в специализираното издание "Molecular Cell".

Учените от Калифорнийския университет са установили, че излагането на студени температури предизвиква формирането на новооткрит протеин, наречен "Zfp516", който преобразува бялата мазнина в изгаряща калориите мазнина, която е кафява на цвят.

Бялата мазнина складира енергия и причинява натрупване на тегло. Кафявата обаче действа като "пещ" за изгаряне на енергия и поддържа телесната топлина, обясняват изследователите.

Авторите на изследването са направили експерименти с мишки, част от които били с налични високи нива на протеина, а останалите – с ниски.

И на двете групи гризачи била давана храна с много мазнини. Установено е, че  мишките с високи нива на новооткрития протеин са натрупали с 30 процента по-малко тегло в сравнение с останалите, разказа vesti.bg.

"Кафявата мазнина е активна и използва калориите, за да поддържа телесната топлина. Тя изгаря мазнините и глюкозата. Ако успеем да "впрегнем" това ѝ свойство, може да го използваме в борбата срещу излишните килограми и диабета", казват учените.

Авторите напомнят, че тъй като съвременният човек живее в контролирана температурно среда, количеството на кафявата мазнина в тялото намалява.