186 операции на деца са направени в Русенската болница през 2014

Болницата няма детско хирургично отделение

В русенската многопрофилна болница няма детско хирургично отделение. Проблемът с липсата на специалисти е решен, като е сключен граждански договор с детски хирург и при нужда той се кани за консултации и операции, предаде БНТ.
Детският хирург, с който болницата има договор, е бил викан 32 пъти за консултации през миналата година. За този период са направени 186 операции на деца, като в 9 от случаите той също е участвал в екипа. В момента двама лекари с обща хирургия специализират и детска в клиниката в Пирогов. Ако се наложи операция, обикновено те асистират, за да трупат опит, обясни директорът на болницата. Според него в случаите на спешност, кадрите в Русе са достатъчно подготвени, за да реагират адекватно.

“Почти всички хирургични пътеки за деца под 18 години допускат в условията на спешност операцията да се извърши от лекар без специалност детска хирургия. Един добър хирург с достатъчно стаж и опит би могъл да се справи с патологията на детската възраст, изключвам вродените малформации, там е много специфично”, каза д-р Владин Петров, изпълнителен директор на МБАЛ – Русе.

По данни на Българския лекарски съюз на година близо 600 лекари напускат страната. Според русенските медици, за да се решат проблемите, е необходима коренна промяна на системата.
“Това, което се случва, е съвсем естествено продължение на тоталната криза в здравеопазването, свързана с наличието на квалифициран персонал”, смята д-р Светослав Дачев – член на УС на БЛС.
На този етап в русенските здравни заведения се опитват да решат проблема с липсата на кадри с по-добра организация на дейността.