„Българският Лувър” си търси име

Политика

11-01-2015, 20:46

Снимка:

government.bg

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отпуснаха 4 милиона лева за Българския Лувър

Откриват българския Лувър на 24 май догодина

„Спектър”, „Памет”, „Душа”, „Кошер” и „Мона Роза” са само няколко от над 200 предложения

След като кръсти новия музеен комплекс „Българският Лувър”, министърът на културата Вежди Рашидов обяви допитване и за официално име на сградата, където ще се представя най-доброто от родните и чуждестранните художествени творби.

„Спектър”, „Памет”, „Душа”, „Кошер” и „Мона Роза” са само няколко от над 200 предложения, изпратени до Министерството на културата за име на Музейния комплекс. Идеите обобщава Екатерина Джумалиева, а те се събират още от 2012 г.

„За трети път реално се събират такива предложения. На първите 2 етапа също се бяха спрели на „Квадрат 500”, „Майстора”, „Сердика”, „Зограф”. Това бяха към онзи момент най-разпространените предложения”, обясни Джумалиева, която е държавен експерт към Министерство на културата.

Всъщност името „Квадрат 500” е събрало най-много гласове до момента, но и сред новите предложения има любопитни идеи. Сред тях са „Музей на ренесанса”, „Лавър”, „Бувър” и „Серди”, на името на древното тракийско племе, на чиято територия се намира столицата.

За момента още не е решено докога ще продължи конкурсът за име. След финала му комисия ще направи подбор на най-интересните предложения, които също ще бъдат подложени на гласуване.

През следващата седмица ще има ново заседание на експертната комисия, която трябва да реши как да изглежда експозицията в новия музей.

Председателят на комисията акад. Светлин Русев каза за bTV, че концепцията ще е готова до средата на месеца, а откриването на националния музей, известен вече като „Българския Лувър”, се очаква да бъде до 24 май.