Полезно е да мислим за бившите

Доколко комфортно се чувства човек след раздяла?

След болезнено тежка раздяла, преживяна от приятел, с компания го изведохме на бира и му сервирахме познатите утешителни клишета: "Забрави за нея, човече", "Има много риба в океана" и "Трябва да дойдеш на себе си и да намериш друга", пише "Всеки ден".

Всички се съгласихме, че е време той да спре да тъне в самосъжаление. Въпреки че съветите ни бяха добронамерени, ново изследване твърди, че подобен подход е абсолютно погрешен.

Изследване, публикувано този месец в изданието Social Psychological and Personality Science констатира, че хората, които размишляват за скорошната раздяла, се възстановяват по-лесно от нея от онези, които се опитват набързо да забравят случилото се. Грейс Ларсън, социален психолог и автор на изследването, прекарва години в изследване на психологическите ефекти от разводи и раздели.

Тя разсъждва върху въпроса дали интервютата и въпросниците, които се дават на стотици участници да попълват при раздели, помогат за възстановяването им, или обратно - пречат. "Общо взето, ровим се в твърде лични неща", казва психоложката от Северозападния университет. "Дали има вероятност така да въздействаме на начина, по който хората се справят с тези събития?"

За да провери това, тя събира 210 доброволци - наскоро изживели раздяла пълнолетни младежи, предимно жени - и ги разделя на две групи за 9-седмично изследване.

Много от участниците са прекарали с партньорите си около година и половина - две години, и са скъсали около шест месеца преди началото на изследването.

В първия ден е дадена анкета и на двете групи, чрез която се анализира как са се чувствали след раздялата. Същата анкета доброволците попълват отново 9 седмици по-късно.

Едната от групите се е среща с учените четирикратно през този период, като междувременно е интервюирана за приключилата връзка и всички са помолени да попълнят личен дневник, в който да опишат как се чувстват.

Втората група попълва само двете анкети - в началото и края на изследването.

По време на изследването самата Ларсън изживява раздяла и според нея това й помага да изпита по-голяма емпатия към участниците.

"Това е изживяване, познато на всички", коментира тя. След девет седмици, Ларсън установява, че групата, която редовно споделя емоциите си с учените, "като цяло по-добре се е възстановява от разделите" в сравнение с другата група.

"Този процес на усещане за цялост и възстановяване на онова, което се е наложило да откъснеш от себе си, е здравословен и спомага много за възстановяването", казва Ларсън.

Изследването й разглежда възприятието за "концепцията за аз-а" на участниците, както и усещането им за това какво е да бъдат отделно от бившия партньор и връзката си. Възстановяването на доброволците се преценява чрез въпроси до каква степен са съгласни с твърдения като: "Вече не се чувствам като себе си", "Чувствам се, сякаш част от мен липсва" и "Преоткрих кой съм".

Предишни изследвания също разчитат на тези твърдения, за да оценят доколко комфортно се чувства човек в кожата си след раздяла.

Има и още един извод от резултатите от изследването, казва Ларсън: че изследователските методи, които тя използвала в предишни проучвания на връзки, имат реален ефект върху участниците.

"Поразява ме, че тези наистина основни послания при изучаването на човека и психологията му - които сме склонни да приемаме за естествен процес, всъщност въздействат на живота и емоциите на тези хора, когато те напуснат лабораторията", споделя тя.

Ларсън не е напълно уверена кои аспекти от изследването най-много помагат на участниците да се справят с раздялата, но според нея по някакъв начин това е свързано с разглеждането по обективен начин на тяхното минало.

По нейни думи, употребата на дневник би могла да помогне в анализа и възстановяването от раздялата, въпреки че това не означава, че би трябвало да изоставите напълно сладоледа. "Отделете време не само да удавите чувствата си в сладки храни, но и да помислите за раздялата и да размислите внимателно как се справяте и чувствате", обобщава тя, допълвайки, че е най-добре "да поканите и приятел, с който да споделяте, така че да не се варите сами в собствения си сос".