Вестниците в понеделник, 12 януари

Най-доброто от печата

12-01-2015, 06:25

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вучков: Няма терористична заплаха за България


"Монитор"
Няма пряка терористична заплаха за страната ни и скоро не е имало такава, съобщи вчера вътрешният министър Веселин Вучков. Той допълни, че въпреки това след атентатите в Париж съществуват рискове и за България и се вземат допълнителни мерки за сигурност.Вучков уточни, че те са свързани основно с местата, където се събират много хора - гари, автогари и летища. Още в петък министерството на транспорта обяви, че е разпоредено повишаване на сигурността на тези обекти. Вучков каза още, че допълнителните мерки, които трябва да се предприемат у нас след атентатите в Париж, са обсъждани на срещата при премиера Бойко Борисов в събота. На нея са присъствали и главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му, председателят на ДАНС Владимир Писанчев, главният секретар на МВР и представители на разузнавателните служби.


Махат ранното пенсиониране
"24 часа"
Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов да се договорят за параметрите на пенсионната реформа, преди да ги обявяват публично.
Това е поискал премиерът от двамата си министри, за да не се предизвиква отново напрежение в правителството по темата. Калфин и Горанов трябва да го направят още в началото на седмицата, за да може кабинетът да започне разговори с работодателите и синдикатите, разказаха източници от Министерския съвет. Очаква се първият им разговор да е в понеиделник.
Дали в НОИ да се правят лични партиди и как хората, родени след 1960 г., да могат да си връщат осигуровките от държавното осигуряване към частните фондове, ще трябва да се разберат двамата министри. Привърженик на личните партиди в НОИ е финансовият министър Владислав Горанов. Вицето Ивайло Калфин пък засега е против възможността за обратно прехвърляне от НОИ към частен фонд.
Междувременно тази седмица от Реформаторския блок ще предложат промени в КСО, за да може в НОИ да има лични партиди и хората да се прехвърлят от института в частни фондове.
Едва след като Калфин и Горанов уточнят тази част от реформата, ще започнат и преговори за повишаване на възрастта. Засега предложението на Калфин е пенсионната възраст да расте в следващите 30 години. Ще бъде обсъдено и увеличаване на размера на пенсионните осигуровки.


Шефката на Сметната палата заподозря опити за политическа намеса
"Сега"
Новият закон за Сметната палата, който тази седмица влиза за обсъждане в парламента, заличава независимостта й. За това предупреди вчера председателят на одитната институция Лидия Руменова. "Подготвеният от управляващите нов закон е опит за политическо овладяване и административен натиск върху дейността на институцията", коментира тя пред БНР.
Вносители на приетия на първо четене нов закон за Сметната палата са над 30 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ. Проектът предвижда връщане на 3-членния ръководен състав на Сметната палата - председател и двама заместници.

 
Блокади в Северозападна България заради отменени влакове
"Труд"
Готвят се блокади на пътища в Северозапада заради отменени влакове. Близо 200 души от общините Враца и Криводол се събраха на протест, защото след спирането на влакове в региона, няма да има с какво да пътуват до работа и училище.
Хората събират подписка и заплашват, че ще блокират международния път Е-79 и жп-линии. От утре, заради липсата на достатъчно пари, БДЖ спира от движение 38 влака, а други 10 ще се движат със съкратен маршрут.

 
Взривове събудиха Разлог и Банско
"Дума"
Взривове на газови бутилки събудиха Разлог и Банско вчера сутринта. Инцидентът е станал в 1,18 ч. в нощта на събота срещу неделя в склад за газови бутилки, собственост на "Овергаз".
Вследствие на взривовете е избухнал голям пожар, който е погасен от служители на пожарната в двата града. Изгорял е камионът, който е превозвал бутилките. За щастие няма жертви.
Според очевидци взривовете са били най-малко 50. Част от тях помислили, че е станала престрелка, при която са хвърлени гранати. Други споделят, че са видели огромен огнен стълб, а преди това чули звуци, подобни на тези от фойерверки.
Около 3 ч. вчера е направен първият оглед на мястото на инцидента. Последва втори, който изяснява причините за инцидента. Според служители на газстанцията, която вдигна града на крак, става въпрос за човешка грешка. Вината пада върху шофьора на изгорелия камион. Той се е измъкнал от местопроизшествието, секунди преди бутилките да се взривят.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен