Насиленият Гошко от Дебелт се страхува да се върне в училище

Преди повече от месец детето беше брутално изнасилено от негов съученик в училищната тоалетна

Днес шестокласникът е преместен в пансион. Детето няма да бъде върнато в дома си, а докато завърши училище, ще обитава специализирана институция в Средец, съобщава Нова тв.

„По-добре е така, говорих с него преди ден, каза ми, че го е страх от циганите и не иска да се върне в училището, страх го”, разказа майката на детето, Донка. Тя се страхува от отмъщение заради това, че огласи случая. Вече месец жената не спи, защото най-голямото й дете не е у дома. Гошко ще бъде далеч от семейството си още месеци, а майка му ще пътува, за да е до него.

Многодетната майка не знае къде ще живеят, но е сигурна, че няма да останат в селото, в което детето й бе насилено в училищната тоалетна. Жената е наела адвокат и ще заведе граждански иск срещу насилника. Към момента обаче не знае до къде е стигнало разследването, а то продължава.

„По делото са назначени всички необходими експертизи. Изготвено е заключението на съдебно-медицинската експертиза на пострадалото дете. Назначени са и съдебно-психиатрични експертизи както на пострадалото, така и на евентуалния извършител. Заключенията трябва да бъдат готови до края на месеца”, обясни говорителят на окръжната прокуратура в Бургас Красимира Кателиева.

В училището в Дебел след инцидента с Гошко са предприети драстични мерки, които гарантират сигурността на децата. На входа е поставена физическа охрана, а на ъгъла има камери за видеонаблюдение. На две места в училището са поставени монитори, които следят всяка стъпка на ученици и персонал. Има и заповед на директорката, според която хигиенист непрекъснато трябва да дежури в района на около тоалетните, защото те са в отделна част на сградата.

След случая с насиленото дете в Дебелт учители от община Средец са преминали специален курс на обучение за това как да разпознават деца в риск, как да разпознават случаи на насилие в училище и най-важното - как да предотвратяват подобни инциденти като този, с малкия Гошко.