Блестяща Пиронкова, отстрани 12-тата в световната ранглиста

Спорт

12-01-2015, 10:07

Автор:

Коста Янков

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дъжд отложи решителния мач на Пиронкова

Цвети би Флавия Пенета с 2:0 сета, класира се за втори кръг на турнира в Сидни

Цветана Пиронкова доказа по блестящ начин на организаторите на турнира от WTA в Сидни, Австралия, които отказаха да й дадат "уайлд кард", че мястото й е в основната схема. В мач от първия кръг на турнира миналогодишната победителка отстрани осмата поставена Флавиа Пенета с 6:3, 7:6(4). Това е 12-а поредна победа за българката в Сидни след 8 през миналата година и 4 сега, след като отново започна от квалификациите. Пиронкова се поздрави с първи успех над Пенета, след като беше загубила предишните си три двубоя със световната №12.

Мачът започна по най-добрия начин, след като Цвети проби още в първия гейм, но италианката възстанови равенството за 3-3. В този момент Пиронкова наложи превъзходство и спечели следващите три гейма, взимайки още две подавания на Пенета за 6-3 в първия сет за 38 минути.

Втората част започна много добре за българката.Тя играеше с лекота, поведе с 4:1 и изглеждаше, че победата ѝ е въпрос на минути. Но Пенета нямаше намерение да се предава.

Италианката достигна до две точки за пробив и реализира втората, след което взе гейма си за 4-4. Без особено напрежение Пиронкова спечели подаването си и беше само на гейм от крайната победа. Но италианката не само, че взе подаването си, но и проби за 6-5. В този момент Цвети не трепна и осъществи моментален рибрейк на нула, докарвайки втория сет до тайбрек.

Минипробив за 6-4 даде мачбол на Цвети, която спечели и следващата точка при сервис на Пенета и триумфира с победата.
Във втория кръг съперничка на Цвети ще бъде Мадисън Кийс, която надделя с 6-4 6-4 над Светлана Кузнецова.
С достигането до втория кръг на турнира българката си осигури $10,220 от наградния фонд и 55 точки за световната ранглиста.