Гурбетчиите ни опразниха магазините

След Нова година си тръгват със сакове луканки и сирена

Българските емигранти, които се върнаха за празниците у нас, буквално опустошиха магазините ни след Нова година. Гурбетчиите изкупиха луканката и саламуреното сирене от магазините в по-малките градове на страната. Нашенците, които поемат отново към чужбина, заредиха куфарите с любимото сиренце и луканка. Сънародниците ни се запасяват с много храни от българската кухня, но продавачи отбелязват, че точно тези два продукта са сред първите, които намират място в багажа им.

Няма по-вкусни колбаси и сирена от българските, коментират емигрантите ни. Те споделят, че винаги, когато се прибират у нас се зареждат с родни продукти, така че да имат за няколко месеца. Вакуумираните млечни стоки са предпочитани от онези, които се прибират със самолет, докато хората с коли са напазарували по 2-3 осемкилограмови кофи със сирене и големи пити кашкавал. Сиренето в саламура има срок на годност няколко месеца, а опитът на гурбетчиите показва, че при правилно съхранение могат да се наслаждават на родно сирене чак до следващото си прибиране.

Българите в чужбина се запасяват и с други родни продукти - домашни свински деликатеси, зелеви сърми и други вкусотии. Свинските деликатеси, които най-често намират място в саковете и куфарите, са бахур, наденица, сланина и кървавица. Тези вкусотий не може да минат без домашна ракия и вино. Някои българки дори се зареждат с точени кори за баница, а по-младите си тръгват с готова домашна баница. В последните години се наблюдава тенденция на отваряне на все повече и повече етнически магазини в Европа, откъдето нашенци могат да си закупят български продукти.

Шофьори на микробуси, които извършват редовни курсове към Европа през цялата година, отбелязват, че по коледните и новогодишните празници се превръщат в дистрибуторски камиони. Микробусчетата едва успяват да поберат всички колети за чужбина, изпълнени с наши стоки. Така и нашенците, които не могат да се приберат при семействата си за празниците, могат да се порадват на традиционен български вкус.