Санират детските заведения в Пловдив до края на годината

Мисия Пловдив

12-01-2015, 12:15

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Деца от Централен ще бъдат разпределяни по останалите райони

100 % от сградния фонд на детските заведния на територията на Община Пловдив ще бъде саниран. Това обяви днес ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

От началото на мандата до момента 90 на 100 от сградите на яслите и градините са обновени, като са преминали към по-високоенергийни източници на отопление. По този начин само за миналата година реализираните икономии надвишават половин милион лева, отчете Стоянов.  

За процеса на саниране на останалите забавачки ще се използват възможностите на еврофондовете и на националните такива за финансиране и съфинансиране.

"Сред приоритетите на дирекция "Образование" за тази година ще е продължаването на работата за разширяване на европейската тенденция по интегриране на подготвителните групи в училищна среда. По стартиралата през миналата година програма за финансиране на подготвителни групи за 5-годишните в училищатата през 2015-та има възможност да бъдат съдадени нови от 4-6 групи", разказа ресорният зам.-кмет.  

Общинската администрация продължава да прави всичко възможно за удовлетворяване на желанията на родителите за прием на децата им в детските заведения. Във връзка с продължаващата тенденция за свободни места в градините на някои райони за сметка на други, е предвидена възможност да бъдат приемани деца от "Централен" в новите градини на съседните райони, обяви Стефан Стоянов.

Ще  бъде даден приоритет за прием на деца от район "Централен" в новостроящата се ОДЗ "Мир" в район "Западен". Това ще стане и след разширяването на ОДЗ "Каменица" в район "Източен".