Бокова: Това, което се случи в Париж, е една голяма трагедия

Политика

12-01-2015, 13:14

Снимка:

un.org

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ирина Бокова е фаворит за шеф на ООН

Ирина Бокова с почетно звание от УНСС

Атентатите са предупреждение да не попадаме в капана на различието и омразата

Това, което се случи в Париж, е една голяма трагедия. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова в УНСС по време на церемония, на която тя беше отличена със званието "Доктор хонорис кауза", предаде „Фокус".

„Това, което се случи там е и предупреждение да гледаме на нашите многообразни общества от гледна точка на интегритета, но е и предупреждение да не попадаме в капана на различието и омразата", обясни Ирина Бокова.

„Това, което правим в ЮНЕСКО е да пледираме за установяване и зачитане на елементарните ценности в съвременния свят като подчертава различията. Като генерален директор, аз пледирам за една нова мисловна нагласа за обществено политическа наредба, която аз нарекох „Нов хуманизъм за 21 век"", обясни Бокова.

Според нея този „Нов хуманизъм за 21 век" може да се опише само с една дума и понятие - солидарност и споделяне. „За мен солидарността е взаимопомощ и сътрудничество между Севера и Юга и равноправен диалог на различните култури", поясни тя.

„Смятам, че 2015 година ще бъде годината, на голямата промяна и ще работим за това. Това ще бъде годината, в която световни лидери ще определят дневния ред, който ще ръководи техните действия, на цялата международна общност и ООН за следващите 15 години за достигане на устойчиво развитие и социални приобщаване", допълни Ирина Бокова.

Тя обясни, че основната цел на ООН е изкореняване на крайната бедност да се случи до 2030 година.