Фандъкова: София е пример за развитието на филмовата индустрия

Около 400 000 лева тази година ще бъдат отделени за популяризирането на столицата като „Творчески град на киното”

София е лидер за България и пример за развитието на филмовата индустрия, която има изключително голям принос в развитието на икономиката на града. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на пресконференцията „София-град на киното“ на ЮНЕСКО, предаде "Фокус".

„На територията на София са разположени най-големите студия в българското филмово производство. Тук живеят, творят и работят едни от най-добрите професионалисти в бранша. Благодарение на г-жа Ирина Бокова и целият й екип имаме възможността да кандидатстваме за „Почетен град на киното”. През 2012 година Обсерваторията за икономика на културата, ръководена от г-жа Диана Андреева, предложи на Столична община, и ние подкрепихме това предложение, София да кандидатства за „Творчески град на киното”, заяви Йорданка Фандъкова.

„София е домакин на много филмови фестивали, които се организират ежегодно –„София филм фест”, „София Мийтинкс”, „Sofia independent film festival”, международна филмова програма „Киномания”. Това са фестивали и инициативи, които са насочени към популяризиране на киното”, добави столичният кмет.

„В града се намира и Националната академия за театрално и филмово изкуство, която също е наш партньор. В усилията да представим това изкуство, българската филмова индустрия е един от трите подсектора в изкуствата, културата и творчески индустрии – културното наследство и културният туризъм, който има положителна тригодишна динамика”, допълни още Фандъкова.

„Около 400 000 лева тази година ще бъдат отделени за популяризирането на София „Творчески град на киното”, допълни столичният кмет.

„С тази инициатива за отбелязване на 100-годишнината от българското кино започваме и нашата активна работа за популяризиране званието, което София получи в края на 2014 година – „Творчески град на киното” на ЮНЕСКО. Званието, което г-жа Ирина Бокова получи днес „Почетен гражданин на София” е напълно заслужено, имайки предвид, че тя е първата жена генерален директор на ЮНЕСКО и то втори мандат. За всички усилия, които положи за подпомагане на България и на София, затова че София спечели това звание и имахме тази възможност”, добави Йорданка Фандъкова.

„От тази година в програма „Култура” на Столичната община отделяме специален приоритет. Той се финансира чрез 150 000 лева от бюджета на Общината и е посветен на 100 години българско кино. Всяка година ще има различна тема, свързана с киното. Освен това продължава да съществува и приоритета, който имаше със 120 000 лева за филмопроизводство. През последните години общината финансира 59 документални филма и голяма част от тях бяха наградени”, допълни Фандъкова.

„В същото време по останалите приоритети също може да се защитават проекти, свързани с печатни издания или развитие на творците в сферата на киното”, каза още тя.