Камери ни дебнат онлайн като в Биг Брадър

Мисия Пловдив

12-01-2015, 14:55

Снимка:

video-nabliudenie.com

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Монтират 4 устройства за видеонаблюдение на стълбите на "Каменица"

Стълбите на Каменица в центъра на Пловдив, по които се работи, за да се превърнат в пространство с пейки, зелени алеи и водна каскада, ще бъдат сред обектите в града с видеонаблюдение. Това съобщи заместник-кметът Александър Държиков. 

За около 10 000 лева на мястото ще бъдат монтирани 4 модерни широкообхватни камери с цветен монитор, чрез които охранителите ще имат видимост върху целия обект, както и върху паркинга зад Драматичния театър. Едно от устройствата ще излъчва и онлайн. 

Новите панорамни камери имат и капацитет да съхраняват дълго време записаната информация. Припомням, видеонаблюдение има по Главната улица между Римския стадион и площад „Централен”, 34 камери има в Стария град, като една от тях излъчва в интернет на живо кадри от Небет тепе. Под наблюдение е и районът на Гребния канал. През 2015-а част от работещите сега черно-бели камери с по-слаба резолюция ще бъдат подменени с по-съвременни, като за това в бюджета на „Общинска охрана” ще бъдат заложени поне 30 000 лева, информира Държиков.

Над 100 камери в различни локации на града следят денонощно за реда в Пловдив, заяви ресорният зам.-кмет. Няколко камери има на река Марица, както в района на Малката базилика и други туристически обекти. „Към тези устройства може да добавим и тези на полицията, които само в район „Северен“ са над 30“, каза още Държиков. „Не трябва да се подминава и броят на частните камери, за които няма никаква статистика“, уточни той.