Ще събарят КООП-четата в центъра на Добрич

Мисия Добрич

12-01-2015, 14:01

Снимка:

Ангел Радилов - Добрич Утре

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Добрич ще проверява събирането на пари за охрана в училищата

Бюджетът на община Добрич за 2015 г. гони 50 милиона

"Наркооп Възход" дължи на общината 337 528 лв.

Кметът на Добрич Детелина Николова се срещна днес с наематели на кооперация "Наркооп Възход", които трябва да освободят павилионите, разположени в центъра на Добрич. Търговските обекти след това  трябва да бъдат съборени.

С решение на съда от 2009 година е постановено, че собственик на земята, където се намират търговските обекти, е община Добрич.  Писмено миналата година общината е уведомила ръководството на кооперацията за намерението търговските обекти да бъдат премахнати и наемателите в тях трябва да търсят алтернатива за своя бизнес.

Страховете на наемателите са, че много търговци ще загубят бизнеса си, ще бъдат съкратени работници и не е ясен срокът, в който те трябва да освободят обектите.

На днешната среща нямаше представител на ръководството на кооперацията. Кметът Детелина Николова обясни на наемалите, че от 2007 година община Добрич е в съдебен спор за собственост с кооперацията за земята, върху която са изградени обектите.

 На последната инстанция, Върховен касационен съд е взел своето решение от 30 юни 2009 година, като е потвърдил решението на Добричкия окръжен съд и на Районен съд, с които "Наркооп Възход",  е осъдена да предаде владението върху недвижимия имот с площ 1116 квадратни метра на общината. На това място се намират тези метални сглобяеми конструкции, които са изградени по вече отменения от 2000 година със Закона за устройство на територията чл. 120.

Кметът Николова е провела няколко срещи с председателя на кооперацията.

 Предстои постепенно тези обекти да се опразнят и да бъдат изчистени от територията, на която се намират. По всяка вероятност към тези действия ще се премине в началото на пролетта, уточни Детелина Николова. Тя информира, че задълженията на „Наркооп Възход” към община Добрич от 2013 г. до момента възлизат на 337 хил.528 лв. Кметът обяви още, че след разчистването на терена, вероятно ще бъде обявен конкурс за нов идеен проект, който да предложи  ново застрояване без наличието на толкова много паркинги и който ще бъде публично обсъден.

На срещата се разбра, че голяма част от наемателите на потребителната кооперация са научили преди дни за проблемите между наемодателят им и общината.

Управителката на кооперацията Галина Парушева е категорична, че за да бъдат съборени постройките трябва да има съдебно административно решение. Тя е направила среща с наемателите тази сутрин, преди тази, обявена с кмета Детелина Николова, за която представителите на медиите не бяха уведомени.