Етичната комисия на ВСС изслуша кандидатите за председател на ВКС

Феърплей беше обещан както от Лозан Панов, така и от Павлина Панова

Двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд Павлина Панова и Лозан Панов бяха изслушани от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, предаде БНР. Пред журналисти те си пожелаха честно  състезание.

Тъй като за Павлина Панова, която в момента е заместник-председател на Върховния касационен съд, това е втора процедура, изслушването й приключи за десетина минути и беше свързано главно с въпроси, отнасящи се до доходите на нея и семейството ѝ за миналата година.

Лозан Панов даваше обяснения за 4 сигнала срещу него. Три от тях са в качеството му на председател на Софийския административен съд, а четвъртият – във връзка с работата му като редови съдия във Върховния административен съд. Оказа се, че те са от недоволни граждани, които са загубили съдебните дела.

Феърплей беше обещан както от Панов, така и от Панова. И двамата изразиха надежда, че от този момент влизат в равнопоставено състезание. Съмнение, че дотук е било такова, внесе самата Панова, която видя в удължаването на времето, което конкурентът ѝ получи, за да представи концепцията си, известно неравнопоставено положение. Но беше категорична, че вярва в неговата почтеност и професионализъм и смята, че състезанието ще е честно.

Удължаването на процедурата беше заради инцидент с Лозан Панов на пешеходна пътека. Той за първи път коментира този инцидент, като категорично отрече версиите, разпространявани включително и от членове на ВСС, че става дума за умишлен акт. Самият избор ще е на 29-и януари.