Обучават директори на столични училища да разпознават насилието

Животът

12-01-2015, 17:11

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ритъм - терапията срещу училищното насилие

Наблюдава се ескалация на агресията сред младите

Експерти от Държавната агенция за закрила на детето започват от днес обучение за превенция на насилието на директори на столични училища, детски градини и обслужващи звена.

До края на седмицата през него ще преминат всички 300 ръководители на учебни заведения в град София. Те ще бъдат запознати как да различават белезите на тормоз и на деца в риск и как да реагират в такива ситуации.

Преди дни експерти алармираха, че в последните години се наблюдава ескалация на агресията сред младите.

Директорите ще получат насоки за ефективно прилагане на Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция.

С участниците ще бъдат обсъдени ефективните методи за превенция на насилието и мерки за гарантиране на екипна работа между различните специалисти, съобщават от агенцията.

Необходимостта от провеждане на такова обучение беше коментирана на среща между председателя на ДАЗД Ева Жечева и заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева, на която бе взето решение за провеждането му. То се организира от Регионалния инспекторат по образованието София-град.

В края на миналата година ДАЗД проведе обучения на директори на учебни заведения в Бургас, Русе, Варна и Пловдив.