Пълнят източеното езеро "Загорка"

Пропадане на шахта е причина за източването, съобщи концесионерът

Пълненето на старозагорското езеро „Загорка“ ще започне от утре и до седмица ще възвърне първоначалния си вид с тази разлика, че ще бъде по-чисто.

Това съобщи секретарят на клуба по спортен риболов Атанас Аргиров пред БНР. По думите му клубът държи на концесия само част от водното съоръжение, като в края на миналата седмица заради пропадане на една от шахтите, аварират централните изпускателни кранове на водоема. Това налага и неговото изпускане.

В момента се работи по отстраняването на повредите и езерото се почиства от отпадъци.

заради възникналата ситуация клубът по спортен риболов търпи големи загуби - около половината риба, отглеждана от концесионерите, е изгубена, тъй като е отишла в реката заедно с източената от езерото вода.

Пет тона е останалата риба. Тя е преместена в друг водоем и след почистването ще бъде върната обратно в езерото, каза още Атанас Аргиров.

За цялостно почистване на езерото "Загорка" от тинята ще се кандидатства с европроект съвместно с община Стара Загора. За последен път „Загорка” е било изпразвано в началото на 80-те години, когато бреговете на водоема бяха циментирани във връзка с предстоящото провеждане на световното първенство по корабомоделизъм.