Военното разузнаване става на 107 години

Общество

12-01-2015, 17:40

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Служба „Военна информация” също отбелязва своя празник

107-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване и празник на служба „Военна информация” бяха отбелязани днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

„Светът навлиза в опасна спирала на нестабилност и България се нуждае изключително много от вашия професионализъм”, каза министърът на отбраната Николай Ненчев в обръщението си към службата. На церемонията бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за проявен висок професионализъм и личен принос за укрепване на отбраната и националната сигурност на България.

„Дори и понякога да имаме професионални противоречия, не трябва да оставяте с погрешното впечатление, че не оценяваме вашата работа. Всички ние разчитаме на нея”, добави Николай Ненчев.

Служба „Военна информация” е най-старата българска специална служба. Тя е създадена с Указ № 190 от 31 декември 1907 г. на княз Фердинанд като Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба на армията. Това е първият специализиран орган за водене и ръководство на военното разузнаване в България, а указът влиза в сила на 12 януари 1908 г., нов стил. Тази дата е обявена с министерска заповед от 11 февруари 1997 г. за официален празник на българското военно разузнаване. По повод годишнината, на интернет страницата на службата (www.dis.mod.bg) за първи път може да бъде разгледан виртуален музей на военното разузнаване.

На церемонията присъстваха и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, началникът на политическия кабинет на министъра  на отбраната Илия Налбантов и секретарят по отбрана и сигурност на Президента на Република България генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Самандов.