Теодосий Теодосиев е "Мъж на годината 2014"

"Златният физик" от Казанлък спечели титлата с голяма преднина, изпревари Григор Димитров и Кубрат Пулев

С голяма преднина в публичното гласуване титлата „Мъж на годината" 2014 спечели физикът от казанлък Теодосий Теодосиев. Конкурсът се организира за седма поредна година от Дарик радио и целта му е да отличава успешни български мъже, които са се доказали през изминалата година.

„Златният физик на България" е създател на специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Той е автор и на уникалната методика за създаване на силов интелект, както и активен общественик. След споделената в медиите история на физика, който в окайващи условия подготвя младите таланти, 35-годишната му школа в Казанлък получи сграда за провеждане на заниманията си. 10 години по-рано Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан, където сам предприема ремонт, с идеята да създаде едно място, където младежите да се подготвят на световно ниво за олимпиадите по физика и математика.

Другите двама, събрали най-голям вот, са: Боян Петров - алпинист, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум и Милен Русков - писател, автор на бестселъра „Възвишение", с който печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година.

Гласуването за „Мъж на годината 2014" на официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. продължи до днес. Вотът за победителя достигна 68,8 %, като запазваше относителна преднина през целия период на гласуването. Боян Петров събра 22,4 % от гласовете, а писателят Милен Русков 8,8 %, което го нареди на трета позиция.

В надпреварата за челната тройка в конкурса „Мъж на годината 2014" само с няколко точки разлика остана тенисистът Григор Димитров, който попадна в топ 3 на миналогодишното издание. Висок вот събра столетникът дядо Добри, който е пример за добрина и честност на поколения българи. Сред номинираните се откроиха и отец Иван от Нови хан, Обобщен образ на доброволците, които спасиха човешки животи по време на бедствията в България през тази година, Дениз Игнатов - бащата на талантливите 10-годишни пианисти Хасан и Ибрахим, полк. Николай Николов, Максим Ешкенази, д-р Мирослав Ненков, Александър Морфов, Кубрат Пулев и други.

В последните години Старозагорска област даде още един Мъж на годината. През 2011 година с приза бе удостоен доброволецът Стефан Стойчев от Чирпан, спасителят от магистрала „Тракия".

През2013-та година с титлата „Мъж на годината" беше удостоен боксьорът Кубрат Пулев, а през 2012-та - Петър Петров, спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия".

Първият „Мъж на годината", който получава като награда уникална сабя, е Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава досега всички победители се награждават със сабя, върху която е гравирано името им.
Церемонията в чест на „Мъж на годината 2014" ще се проведе през февруари 2015 година.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен