„Шарли Ебдо” готви 1-милионен тираж с карикатури на Мохамед

Целта е да се покаже, че „няма да се отстъпи нищо” пред екстремистите

В тазседмичния брой на френското сатирично списание „Шарли Ебдо” ще бъдат публикувани карикатури на пророка Мохамед, обяви адвокатът на списанието, цитиран от „Франс прес”.
Специалното издание, което ще бъде издадено в сряда, ще бъде преведено „на 16 езика” за читателите по света, разкри един от колумнистите на списанието.

Адвокатът Ришар Малка каза за френско радио, че в предстоящото издание „очевидно” ще бъдат публикувани карикатури на пророка Мохамед, както и други, за да се покаже, че „няма да се отстъпи нищо” пред екстремистите, които искат да попречат на работата на списанието.

Очаква се 1 милион копия да бъдат пуснати на пазара тази седмица.

Припомняме, братята Куаши нападнаха редакцията на списанието и убиха 12 души миналата сряда, включително петима основни карикатуристи на „Шарли ебдо” и трима служители на изданието. Терористите обявиха, че нападението е, за да си „отмъстят за пророка Мохамед”, който на няколко пъти бе представян от списанието в карикатури.

Братята Шериф и Саид Куаши твърдяха, че са от „Ал Кайда” в Йемен. В петък те бяха убити заедно с Амеди Кулибали, който организира отделни нападения срещу цивилни в еврейски магазин и полицай в Париж.

Общо 17 души и трима терористи загинаха след тридневен терор във Франция.

Междувременно мюсюлманска организация заяви, че над 50 антимюсюлмански инцидента са регистрирани във Франция след нападението срещу „Шарли Ебдо”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен