„Шарли Ебдо” готви 1-милионен тираж с карикатури на Мохамед

Целта е да се покаже, че „няма да се отстъпи нищо” пред екстремистите

В тазседмичния брой на френското сатирично списание „Шарли Ебдо” ще бъдат публикувани карикатури на пророка Мохамед, обяви адвокатът на списанието, цитиран от „Франс прес”.
Специалното издание, което ще бъде издадено в сряда, ще бъде преведено „на 16 езика” за читателите по света, разкри един от колумнистите на списанието.

Адвокатът Ришар Малка каза за френско радио, че в предстоящото издание „очевидно” ще бъдат публикувани карикатури на пророка Мохамед, както и други, за да се покаже, че „няма да се отстъпи нищо” пред екстремистите, които искат да попречат на работата на списанието.

Очаква се 1 милион копия да бъдат пуснати на пазара тази седмица.

Припомняме, братята Куаши нападнаха редакцията на списанието и убиха 12 души миналата сряда, включително петима основни карикатуристи на „Шарли ебдо” и трима служители на изданието. Терористите обявиха, че нападението е, за да си „отмъстят за пророка Мохамед”, който на няколко пъти бе представян от списанието в карикатури.

Братята Шериф и Саид Куаши твърдяха, че са от „Ал Кайда” в Йемен. В петък те бяха убити заедно с Амеди Кулибали, който организира отделни нападения срещу цивилни в еврейски магазин и полицай в Париж.

Общо 17 души и трима терористи загинаха след тридневен терор във Франция.

Междувременно мюсюлманска организация заяви, че над 50 антимюсюлмански инцидента са регистрирани във Франция след нападението срещу „Шарли Ебдо”.