Вестниците във вторник, 13 януари

Най-доброто от печата

13-01-2015, 06:04

Снимка:

martijnvet.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Петко Сертов се върна с жена си от Гърция


„24 часа"
Издирваният повече от месец бивш шеф на ДАНС Петко Сертов се прибра в България към 1,30 ч през ГКПП Кулата в компанията на брат си Тодор и съпругата си Емилия.
Вътрешният министър Веселин Вучков обясни, че на границата Сертов доброволно споделил за претърпян от него лек пътен инцидент, което наложило лечението му в Гърция. По-късно от СДВР казаха, че нямат информация Сертов да е катастрофирал в Гърция, нито да е лежал в болница. Гърците също отричат.


До месец БДЖ с нов оздравителен план
„Труд"
До средата на февруари ръководството на БДЖ ще изготви нов оздравителен план, който ще бъде представен на всички институции и политически партии. Това съобщи по БНТ вчера изпълнителният директор на „БДЖ Холдинг" Владимир Владимиров.
Според плана задълженията на БДЖ - около 565 млн. лв. в момента, могат да бъдат разсрочени за около 7-8 години.


Хазната плаща $1 млрд. по дълга
„Стандарт"
1,086 млрд. долара по външния дълг ще плати държавният бюджет на 15 януари. Тогава е падежът на доларовите облигации, които бяха пласирани, когато министър на финансите беше Милен Велчев. С тях през 2002-2003 г. беше преструктуриран външният дълг на страната, като с нови книжа в евро и долари бяха заменени старите брейди облигации.
За настоящата 2015 г. Министерството на финансите планира общият обем на външното финансиране да бъде в размер до 6,9 млрд. лв. като формата, валутата, срока и обемите на транзакциите ще бъдат определени в зависимост от пазарната среда. Това гласи емисионната политика на МФ, която е подписана от министъра на финансите Владислав Горанов.
Най-вероятно тази година правителството ще пусне два пъти облигации на международните пазари.


Няма пряка терористична заплаха за България
„Монитор"
Няма пряка терористична заплаха за страната ни и скоро не е имало такава, съобщи вчера вътрешният министър Веселин Вучков. Той допълни, че въпреки това след атентатите в Париж съществуват рискове и за България и се вземат допълнителни мерки за сигурност.
Вучков уточни, че те са свързани основно с местата, където се събират много хора - гари, автогари и летища.


БСП предизборно се опитва да поправи собствен кух закон
„Сега"
БСП е на път да сътвори прокарване на закон без аналог досега в парламента. Социалистите ще променят собствения си закон за облагане на физическите лица, който гласуваха заедно с ДПС в миналия мандат, и ще се възползват от възможността да внесат тълкувателен закон, действащ със задна дата. Той ще даде възможност на над 200 хил. бедни българи да получат обратно авансово удържания им данък върху доходите. В момента достъпът на тези хора до облекчението е блокиран, защото извън минималната заплата те са получавали извънтрудови доходи като семейните помощи за деца, други социални помощи, незначителни лихви по дебитните карти.


Плевнелиев остана в изолация за армията
„Дума"
Росен Плевнелиев се оказа в изолация по въпроса дали армията да подпомогне МВР при охраната на границата, след като и вицепрезидентът Маргарита Попова подкрепи идеята.
"Няма нищо страшно армията да предостави помощ, логистика на МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегалните миграционни потоци", заяви вчера Попова. Според нея подобен ход би бил полезен и за Турция.
На 5 януари на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Веселин Вучков и военният Николай Ненчев подкрепиха възможността армията да съдейства при опазването на границата.


Съкращенията на влакове започнаха
„Капитал дейли"
От днес спират 38 влака, а 10 други са с променен режим на работа. Започват и масови съкращения в БДЖ. Това е единственото действие, което бихме могли да предприемем, след като субсидията беше намалена от 180 млн. на 140 млн. лева. Принудени сме да редуцираме влаковете в движение и да свием персонала."
Това заяви изпълнителният директор на холдинга Владимир Владимиров в понеделник пред БНТ. От началото на февруари ще бъдат спрени още 90 влака при общо около 600 пътуващи сега. Оптимизацията на линиите означава и съкращения на персонал. Синдикатите пък, напълно очаквано, обявиха, че се готвят за национална стачка.


Кърджали е на опашката по използване на интернет
„Преса"
Това показва изследване на НСИ за използване на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата. Данните показват, че през 2014 г. едва 39,9% от домакинствата в областта притежават достъп до интернет в домовете си. Това е значително изоставане от тенденцията за цялата страна, както и за Южен централен район, където този дял е равен съответно на 56,7% и 54,2%, коментира Мария Желева от териториалното звено на НСИ в Кърджали.