Суха кръв пълни саламите

Блъскат и свинска мас на прах дори в шоколада и сладоледа

Саламите, произведени у нас, са все по-пълни с ужасяващия „продукт" „кръв на прах". Влагането й е от десетилетия, но в момента България вече е най-големият вносител на „суха кръв" в Европа. Буквално омитаме боклука от чужбинските кланици. Освен кървавата субстанция, ядем и свинска мас на прах - дори в шоколада и в сладоледа.

„Сухата кръв" е отпаден продукт от месопроизводството. Експертите обясняват, че кланиците по принцип трябва специално да пакетират и да загробват в септични ями за целта този боклук. Вместо да се влагат средства в това занятие обаче, сухата кръв се продава, а у нас е направо предпочитан продукт за колбаси - заема и по 30 на сто от съдържанието. Кръвта на прах много добре се маскира на месо. При химично изследване тя реагира на белтъчина - т.е. на „мръвка". Така тестването няма как да докаже, че 1/3, а и повече от наденицата, кренвиршите, „пресните" салами е гадната кръв, която логично се калкулира и в цената, но като месо.

Във всяко месо обаче има и мазнини, а в сухата кръв няма. Така на помощ идва друга гнусотия - свинска мас на прах. А България е най-големият вносител и на нея според специалистите. Още повече, че „сухата" мас се вкарва не само в колбасите, но и в кашкавал, сирене, мляко - прясно и кисело, сметана и даже в шоколадите и сладоледите. И тя е с алиби при тест - реагира на „мазнина", като в саламите също е около 30%. Така простата аритметика сочи, че само тези два боклука съставляват 60 на сто от колбаса. А следва и вкарването на всякакви видове Е-та и на вода, разбира се.

За да не бъде саламът течен например, на бъркоча трябва да му се придаде маса и обем. На помощ идва химикалът карагенан. Желира както сапуни и гелове, така и наденици и всякакви други „месни" продукти. 1% карагенан успава да „спече" 50% вода. Затова карагенан се вкарва чрез инжектиране и в пилета, пържоли, бутове, плешки, за да набъбнат няколко пъти за сметка на „гола вода" с цената на месо. А експертите са категорични, че хранителната стойност на подобно месо е като на сапун. Всичко накрая се гарнира и забърква с оцветители, овкусители, ароматизатори и т.н.

Според запознати с месарската индустрия у нас всичко това е вярно и го доказват с прости цифри. В момента магазините са фрашкани с меса и колбаси. А в същото време за около 20 години броят на отглежданите животни у нас е спаднал 7-8 пъти. Прасетата например от над 4 милиона сега са под 600 000.