Кипър ни връща три културни ценности

Политика

13-01-2015, 15:00

Снимка:

government.bg

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Предметите са били изнесени незаконно от България през 2006 г. и са конфискувани в края на миналата година от кипърските митнически власти

На церемония в зала „Колегиум” на Министерството на културата на 14 януари 2015 г. (сряда) от 12:00 часа министърът на културата Вежди Рашидов ще получи от българския посланик в Република Кипър Н. Пр. Христо Георгиев три ценни предмета – бронзов кръст-реликварий /енколпион/ от Х-ХI век и две сребърни гривни от ХIХ век. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Трите културни ценности са били изнесени незаконно от България през 2006 г. и са конфискувани в края на миналата година от кипърските митнически власти. 

Връщането на културните ценности на България е първото по рода си, което Кипър прави на базата на наскоро приетите от ЕС директиви. Кипър е особено чувствителен към защитата на паметниците на историческото и културно наследство и предоставянето на културните ценности на техните истински притежатели, тъй като и самият той страда от незаконeн износ на ценни предмети.

На церемонията по предаването на културните ценности ще присъстват и доц. д-р Бони Петрунова, заместник-министър на културата, Н.Пр. г-н Ставрос Августидис, посланик на Република Кипър в София, както и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и експерти.

След като получи трите културни ценности, министърът на културата Вежди Рашидов ще ги предаде на НИМ, за да се съхраняват в музейна институция, каквито са законовите изисквания.