Осъдиха престъпна група за телефонни измами

Осем от тях са с ефективни присъди

Районният съд в Исперих осъди престъпна група мъже от Велико Търново за телефонни измами. Осем от тях са с ефективни присъди, единият е с условна, а десетият от подсъдимите е оправдан от съда, съобщи topnovini.bg.

Наказание от по 6 години лишаване от свобода, което да се изтърпи в затвор при първоначален строг режим получават трима от подсъдимите. Петима са осъдени на по 4 години затвор в затворническо общежитие от открит тип. На 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок е осъден един от измамниците, а десетият от престъпната група е оправдан.

Подсъдимите са признати за виновни в това, че от май 2010 година до януари 2011 година са измамили 16 граждани и са събрали от тях над 35 хиляди лева.

Престъпленията са извършени на територията на село Камен, обл. ИсперихВелико Търново, Горна Оряховица, Варна, Нови Пазар, Шумен, Пазарджик и Исперих.

Според обвинителния акт групата измамници са се обаждали на произволни телефонни номера и са се представяли за длъжностни лица - разследващ орган, полицейски служител и лекуващ лекар. Те съобщавали на жертвите, че техен близък е задържан за катастрофа. След първоначалния шок, те са уверявали, че може да се уреди задържаният родственик да бъде пуснат, но срещу определена сума.

Съдът наложи част от осъдените да върнат пари на потърпевшите от техните действия в размер на над 22 хил. лева. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок пред Окръжния съд в Разград.